Ako vybrať pivo?

Hovorí sa mu tekuté zlato, ale v skutočnosti zlatú farbu vôbec mať nemusí. Veď máme aj čierne a rezané pivo. A tiež existujú pivá s rôznou stupňovitosťou a rozličnými spôsobmi kvasenia. Vyberajte starostlivo.

Hovorí sa mu tekuté zlato, ale v skutočnosti zlatú farbu vôbec mať nemusí. Veď máme aj čierne a rezané pivo. A tiež existujú pivá s rôznou stupňovitosťou a rozličnými spôsobmi kvasenia. Vyberajte starostlivo.

Doba čítania 8 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Druh piva

Ležiak

Ležiak je pivo so spodným kvasením s dlhoročnou tradíciou. Po kvasení mesiac odpočíva, a preto sa mu hovorí ležiak. Ležiaky delíme na štyri druhy: svetlý, bock, märzen, dortmudský ležiak.

  • 11° alebo 12°

  • Svetlé aj tmavé

  • Na Slovensku má viac ako 100-ročnú tradíciu

Výčapné pivo

Výčapné pivo je určené na konzumáciu v reštauračných zariadeniach, pretože sa čapuje z veľkoobjemových nádob.

  • 8° až 10°

  • Určené pre sud alebo tank

  • Intenzívne prekvasené

Silné pivo

Silné pivo charakterizuje jeho výrazná chuť a hustá biela pena.

  • Je horké

  • Plná chuť

  • 13° a viac

Plné pivo

Plné pivo je kvasené vrchom, ale môžeme medzi tento typ zaradiť aj niektoré ležiaky.

  • Máva 11° a 12°

  • Hustá pena

  • Výrazná chuť

A samozrejme si môžete dať pred jazdou nealkoholickú verziu piva, tzv. nealko pivo. Ale pamätajte, že aj nealko pivo obsahuje stopové množstvo alkoholu, najčastejšie 0,5 %. Alebo si nakúpte dia a bezlepkové pivá, ktoré môžu konzumovať aj cukrovkári a ľudia s intoleranciou na lepok.

Podľa čoho vybrať

Typy piva

U nás je možné tiež zakúpiť špeciálne pivá, ktoré majú napríklad čokoládovú, medovú či karamelovú príchuť. Pochutnať si však môžete aj na pive:

  • IPA - svetlé alebo polotmavé pivo; kvasené vrchom; s vyšším obsahom alkoholu

  • APA - nie je tak silné ako IPA

  • ALE - býva vysokostupňové, je preto silnejšie

  • Stout - tmavé pivo, ktoré sa vyrába z praženého sladu, jačmeňa, chmeľu, vody a pivných kvasiniek; má hustú penu a tmavú farbu

  • Pšeničné pivo - vyrába sa z pšenice či pšeničného sladu

  • Radler - ochutené ovocné pivá, ktoré majú príchuť malín, černíc alebo napríklad bazy

  • Žitné pivo - pripravuje sa zo žita; pivo je veľmi jemné

  • NEIPA - tomuto pivu sa tiež hovorí hazy IPA; vyrába sa z ovsených a pšeničných vločiek; má nižšiu horkosť a tropickú chuť

  • EPA – pivo kvasené vrchom s vysokým podielom pšenice a ďalších obilnín, napríklad ovsa

  • Porter - tmavé chmeľové pivo, ktoré v sebe nesie sladovú príchuť; veľmi silné

  • Nefiltrované pivo - pivo sa po uvarení a odležaní ihneď predáva bez toho, aby prebehla pasterizácia a filtrácia

Spôsob kvasenia

Rozoznávame tri spôsoby kvasenia.

Vrchne kvasené pivá

Vrchné kvasenie sa odvíja od správania kvasiniek Saccharomyces Cerevisiae na konci hlavného kvasenia. Na hladine sa tvoria kvasnice, ktoré vytvoria súvislú vrstvu. Pivo sa pripravuje pri teplote 15 až 20 °C.

Spodne kvasené pivá

Spodne kvasené pivá sa vyrábajú tak, že kvasinky pracujú pri nižšej teplote, obvykle pri 8 až 14 °C. Takto sa vyrábajú ležiaky a výčapné pivá.

Spontánne kvasené pivá

Spontánne kvasené pivo sa varí tak, ako mu to práve umožňujú aktuálne podmienky. Pivo teda skvasí na základe toho, aké baktérie sú práve vo vzduchu a čo bolo v sudoch predtým, než sa do nich dostalo pivo. Tieto pivá sú veľmi obľúbené napríklad v Belgicku.

Objem

Kupujete pivo len pre seba alebo sa chystáte na veľkú rodinnú oslavu či svadbu? Obvykle sa stretnete s týmito objemami:

Teraz sa pozrieme na samotný objem nádob, v ktorých sa pivo prechováva.

Typ balenia

Objem

Fľaškové pivo

0,5 l či 0,33 l

Pivo v plechovke

0,33 l

Basa

20 fliaš po 0,5 l

Špeciálne fľaškové pivo

0,7 l či 0,75 l

Malý pivný sud

Do 30 l

Klasický pivný sud

50 l nebo 60 l

Horkosť

Hovorí sa, že dobré pivo je vždy horké. Pravdou však je, že existujú aj pivá sladké, na ktorých si mnohí z nás tiež radi pochutnajú. Horkosť posudzujeme podľa IBU (International Bitterness Unit), oficiálne merné jednotky horkosti.

Horkosť

Pivo

30 IBU

Slovenský ležiak

40–80 IBU

Stredne horké pivo IPA

80–100 IBU

Horké americké pivo APA

100 – 1000 IBU

Extrémne horký špeciál

Aj podľa peny môžete posúdiť kvalitu piva.

Stupňovitosť a obsah alkoholu

Stupňovitosť

Stupňovitosť správne nazývame extraktom pôvodnej mladiny (EPM). Stupeň piva však nie je to isté ako obsah alkoholu. Vyjadruje percentuálny obsah látok, predovšetkým cukru, ktoré sa pri varení uvoľnia zo sladu do mladiny. Platí pravidlo, že čím viac sladu pivo obsahuje, týmvyššiu stupňovitosť. Napríklad 10° pivo obsahuje 10 % týchto látok.

Označenie piva

Stupňovitosť (EPM)

Stolové pivo

Do 6 %

Výčapné pivo

7 – 10 %

Pivo kvasené spodom

11 – 12 %

Pivo kvasené vrchom

11 – 12 %

Silné pivo

13 % a viac

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu sa najčastejšie pohybuje medzi 0,5 % až 20 %, slovenské pivá sú ale výrazne slabšie a najčastejšie obsahujú 4 až 6 % alkoholu.

Stupňovitosť piva

Približný obsah alkoholu

Nealkoholické

Do 0,5 %

Radler

1,5 – 2,5 %

3 – 3,4 %

10°

3,5 – 4,5 %

11°

4,6 – 4,8 %

12°

4,9 – 5,3 %

13° a viac

5,5 % a viac

Poháre so stopkou sa hodia na podávanie belgického piva.

Obal

Ak si chcete pivo kúpiť v obchode, potom sa najčastejšie stretnete s:

  • Plastovými fľašami - do týchto fliaš sú balené lacnejšie pivá; prípadne ich používajú malé pivovary

  • Sklenenými fľašami - čapujú sa do nich pivá v strednej a vyššej cenovej triede; vo väčšine prípadov sú vratné

  • Kovové plechovky - plnia sa pivom v pretlakovej atmosfére

Ďalej tiež zoženiete darčekové balenie piva, špeciálne súpravy a pivo v malých aj väčších sudcoch. K dispozícii je vám taktiež multipack.

Farba

Farba závisí od sladu, z ktorého je pivo vyrobené. Hodnotenie sa vykonáva na základe normovanej stupnice EBC (European Brewery Convention).

  • Svetlé pivo - pivo sa pripravuje zo svetlých sladov

  • Polotmavé pivo - v tomto prípade sú svetlé slady doplnené jantárovými, karamelovými či farebnými sladmi

  • Tmavé pivo - varí sa rovnako ako polotmavé pivo

  • Rezané pivo - keď zmiešate svetlé a tmavé pivo, vznikne vám rezané

Krajina pôvodu

Pivo si pochopiteľne môžete vybrať aj v súvislosti s tým, z akej krajiny pochádza. Medzi najobľúbenejšie pivá patria tie slovenské, ale pozadu nezostávajú ani pivá z Česka, Veľkej Británie či Írska.

Trvanlivosť

Niektoré pivá môžete uchovávať celé roky, iné sa hodia skôr na okamžitú spotrebu:

  • Slabé pivá s nízkou stupňovitosťou - tie je potrebné vypiť čo najskôr

  • Horké nachmelené pivá - dĺžka skladovania sa odvíja od podmienok skladovania a spôsobu stáčania

  • Spodne kvasené pivá - pri teplote do 5 °C vydržia až 4 týždne

  • Pivá s vyšším množstvom alkoholu - pivá s 8 % množstvom alkoholu a vyšším možno skladovať niekoľko rokov

  • Pivá určené na dokvasenie - hodia sa na niekoľkoročnú archiváciu a najlepšie chutia krátko pred uplynutím expiračnej doby

Ako chutí pivo najlepšie?

Prezradíme vám zopár zaujímavostí zo sveta piva. Tak môžete prekvapiť svojich hostí na každej väčšej oslave, kde sa rozhodnete hosťom podávať pivo.

  • Pivo musí mať 8 °C.

  • Sklo, do ktorého pivo čapujete, musí byť mokré a vychladené. Preto majte poháre či pollitrovky ponorené vo vode s ľadom.

  • Sklo udržujte dokonale čisté.

  • Nikdy nepodávajte pivo, ktoré neperlí. Je staré.

  • Príliš perlivé pivo zase môže spôsobiť nadúvanie.

Na pohári záleží

Nikdy nečapujte pivo do pohára, ktorý vám práve príde pod ruku. Každý má svoj účel:

  • Polliter - čapujú sa do neho ležiaky a svetlé pivá

  • Pivný pohár - určený na tmavé pivo

  • Štíhle poháre s rozšírenou hornou časťou - vhodné pre pšeničné pivá

  • Poháre so stopkou - pre belgické pivá typu ALE

Najčastejšie otázky

Samozrejme môžete, hoci malé množstvo alkoholu väčšinou obsahujú. Ale určite nič nenafúkate a navyše také pivá nijako neovplyvňujú váš úsudok ani motorické schopnosti.

Napríklad škótske pivo pivo End of Historii má 55 % alkoholu a bavorský Schorschbock 57,5 ​​%. Tým najsilnejším pivom na svete je však škótske pivo Snake Venom, ktoré obsahuje 67,5 % alkoholu.

Také pivo už je vyprchané a staré. Rozhodne ho nepite.

Samozrejme, ale len pokiaľ budete dodržiavať dennú dávku 0,5 – 1 l pre mužov a 0,3 – 0,6 l pre ženy. Pivo funguje ako skvelá prevencia proti rednutiu kostí, vzniku cukrovky, reguluje vysoký tlak, zlepšuje pamäť a v neposlednom rade má protizápalové účinky.